НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

25.05.2017

 

Арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и Дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България.

Радост, сплотеност, отговорност. Можем да ги изпишем с три букви: дом. Нашият свят сред големия, нашето място, в което ни е леко и хубаво... особено след като се погрижим за него. А големият ни дом, напомня младият архитект Пламен Пламенов Мирянов от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, е България.
 Кампанията „Нашият дом е България“ тръгва от онова истинско разбиране за родолюбието: светло, ведро, приобщаващо. Нищо общо с принизяването на другите или с мрачната склонност към конфронтация. В духа на младостта то е свързано най-вече с откривателството. Намирането или преосмислянето на достойнствата на българския свят – древни и днешни – ражда и радост, и ново любопитство. Днес се откликва с нови средства на неостаряващия Алеко-Константинов призив „Опознай родината, за да я обикнеш“, това е естествено. В новите подходи има място за исторически възстановки, пърформанси, видеа, дронове и даже за въздушни балони. Какво обединява всички инициативи на проекта? Целта им е да предложат празник на преклонение пред всичко родно-природа, традиции, история,култура.  

В чест на  Деня на народните будители - Пламен режисира късометражен филм, посветен на глаголицата- първата славянска азбука, която е дадена на нашия народ отгоре. Рожба на високия професионализъм и на ентусиазма на екипа от съмишленици, „Свещената азбука“ въздейства със словото, идващо от старината, с кадрите, уловили духа на смирение от църквата „Св. св. Кирил и Методий“ недалеч от Гложенския манастир, с мистиката на светлината от Очите на Бога  в пещерата Проходна,с вихъра на конете. Над всичко е изяществото и енигмата в първата славянска писменост. Филмът внушава сакралната символика на всяка буква, сътворена от Солунските братя. И по идея и проект на Пламен глаголически букви и надписи прорязват каменната фасада на новата сграда „Летера“ на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ. Той се надява, даже е сигурен, че от глаголическите символи ще се впечатлят първо децата от близкото училище, а оживените им въпроси ще подтикнат по-възрастните да си спомнят за първата славянска писменост, да пожелаят да научат повече за нея. С глаголическите писмена самото лице на „Летера“ е одухотворено, неповторимо, божествено. Всички имат нужда от силни усещания, от удивление, което зарежда и възражда духа; от прилив на положителна енергия, от любов и вяра. Тази потребност най-силно усещат най-младите (макар често да ги обвиняват в безразличие и пасивност) и се впускат в търсене на вълнуващото. Пламен е сред тези, които го намират в земята и в миналото на България: в безмълвието на потъналата църква в язовир Жребчево, в препускащите в снега коне, във вечно неразгадаемата свещена Рила, в пещерата Проходна.. Опитва се така да заснеме тази красота в покой и движение, че да пренесе своето усещане за тайнственост, за мистика, да го сподели с другите- с всички българи. 

 


Нова гледна точка към родния свят му дават въздушните балони. От 2015-2018 година са осъществени множество полети – над крепостта Калето на Белоградчишките скали, над Седемте рилски езера, над Мелнишките скали, над розовите полета при Казанлък. Любопитството и привързаността към родното в многото негови измерения се превръща в действие,в преклонение, в празник.

  

 „Нашият дом е България“ се определя като кампания и все пак тя не предвижда крайни срокове, не цели някакъв резултат, след който да приключи. Далеч не е изчерпала и своите идеи. Да, отново ще се снима,ще се правят филми и клипове, ще се вият хора, ще го има българския флаг (като 300-метровия на Рила) и отново ще има „въздушни походи“ с балони... Защото чувството за отговорност и дълг към  нашия дом България идва естествено, след като е почувствана радостта да го обитаваш и да го споделяш с другите – онези истинските родолюбци като теб.

...Защото всяко време има нужда от БУДИТЕЛИ, водени от Духа свише, от вярата в словото, Добротворчеството и любовта към род и родина.


 

http://www.bgonair.bg/dnes/2017-02-06/

https://www.bnt.bg/bg/a/nashiyat-dom-e-balgariya-2

http://offnews.bg/Balgariia-e-strana-na-silni-hora

https://www.bnt.bg/bg/a/rodolyubiviyat-arhitekt-plamen-miryanov

www.bgonair.bg/rodolyubivite-porivi-na-edin-mlad-arhitekt

Още новини

Затвори