АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД, беше генерален спонсор на лекцията на Сър Ричард Брансън

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИГН АД, беше генерален спонсор на публичната лекция в Зала 1 на НДК на Сър Ричард Брансън - милиардерът визионер, ексцентричната личност, човекът, който прави бизнес с полет на въображението.

Ричард Брансън – полет над клишетата и апатията

Дали Ричард Брансън би се качил на топловъздушния балон на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ? На въпроса на младия арх. Пламен Пламенов Мирянов той отговоря със... скок от сцената. После прекосява публиката и минути по-късно балонът се издига над НДК.

На 19 май в Националния дворец на културата всички присъстващи на срещата с Ричард Брансън (специално долетял от Сан Франциско) видяха човек, който не пропуска приключение, не пилее и минута. Някои тайни на успелите се издават от цялостното им присъствие, от жестовете и спонтанните реакции.

„В АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ приехме с ентусиазъм да бъдем генерален спонсор на срещата, казва изпълнителният директор на компанията арх. Весела Мирянова. Искаме да участваме в създаването на жива платформа за идеи за бизнеса у нас, в която да има многообразие на гледни точки. Присъствието на толкова млади хора в залата за пореден път доказа, че Ричард Брансън е една от най-харизматичните личности в деловия свят. Именно младите се нуждаят от жив пример, от провокация, от различни визии за успеха. Неговото  бунтарство и това съчетание на прагматизъм и фантазия в проектите променят самото мислене за бизнеса. Във „Virgin” има и забавление, и ексцентризъм, а най-вдъхновяващ за нас е примерът за уважавана и обичана компания, създадена на основата на ценности и предлагаща продукти, които стимулират самата индустрия да бъде по-близка до клиента и по-креативна. „Virgin“ е бранд на доверието. В АРТЕКС също вярваме, че брандът е преди всичко отговорност на компанията и гаранция за клиента. Доволни сме, че допринесохме за срещата с личност, която събира в себе си толкова заразителен ентусиазъм и далновидност.“

Сър Ричард не е правило в деловия свят. По-скоро е атрактивно изключение: с дързостта не толкова да открива неподозирани ниши на пазара, колкото да се стреми да детронира самодоволните лидери в сектора; с нескончаемите си приключения по въздух и вода; с желанието да „демократизира“ свръхлуксозното – космическия туризъм например. Приносът му в теорията и практиката на успеха не е във формулирането на железни правила, а в разбиването на клишетата за бизнеса и за предприемача. Брансън, бизнес, бунт – тази комбинация изглежда най-естествена.

Човекът енергия Ричард Брансън трябваше да дойде в България. Британският, но всъщност глобален бизнесмен е нагледното доказателство за успеха, в който има и зигзаги, и провали, и преустановяване на проекти, но никога няма отказ от търсене на нови пътища. Нито пък спад в енергията. Неслучайно наблегна пред аудиторията да не се оставя на инерцията, да следи за възможности. Известно е, че във  „Virgin“ разглеждат над 50 бизнес оферти на седмица. Само някои от тях са златни, но никой не гледа на старателното анализиране на останалите като на загуба на време. Бдителност, перспективно мислене, бърза реакция – азбука на бизнеса според „Върджин“.

Брансън създава положителен имидж на предприемачеството, настоявайки, че първо, то адресира проблемите в света. За него добрият бизнес означава да имаш уникална идея, която – и това е по-важното! – прави живота на хората по-добър. „Иначе нямаш бизнес“, заяви той на софийската публика. „Следете за нещата, които ви дразнят, които ви фрустрират“, беше съветът му за достигане до тази щастлива идея. Дипломатично допусна, че и в България, както и във Великобритания, има липси, които могат да се запълнят от предприемачите. В целия разговор в НДК гостът не изневери на ангажирания, но умерен и дружелюбен тон. Нямаше и следа от бомбастичния „зооречник“ на бизнеса, според която лидерите са вълци, тигри, лъвове или акули. (Впрочем той е категорично против убиването на акули, смятайки ги за изключително важни за екосистемата и далеч по-безопасни, отколкото се внушава).

Второто условие за успеха „по Брансън“ са хората, с които работиш. Без умението на междуличностните контакти, на вниманието и изслушването на другия, никой не е добре дошъл във „Върджин“ като бизнес партньор или мениджър. „Последният човек, който искаме във Върджин, е този, който си мисли, че може да бъде груб, неучтив или че може да мачка другите, за да стигне до върха“. Без да нарича хората „ресурси“, „капитал“ или „актив“, Брансън настоява, че всичко в бизнеса е свързано с хората и че всеки от тях допринася за една щастлива и успешна компания. Тоест неучтивостта към чистачката е бизнес гаф.

На другите грешки гледа спокойно и не смята уволнението за естествена последица от сериозен пропуск, твърди Брансън. (В залата предизвика оживление репликата му за „ужасното тв предаване „Стажантът“, в което всичко се върти около това да уволняваш. То май продължава в един бял дом някъде по света“.) В 50-годишната си кариера, започнала от 15-годишната му възраст, казва той, „аз научих много за това, какво не трябва да правя, и малко за това как да правя някои неща“. „Да бъдеш предприемач, това е дълъг процес на учене“. Би било любопитно да се преброи колко пъти човекът, напуснал училище на 16-годишна възраст, употреби „уча“ в двучасовата среща.

Ричард Брансън изглежда като човек, който обожава ограниченията, защото с оборването им демонстрира, че те са били смешни, глупави или че са съществували само във въображението на плахите. „Небесата вече не са границата“, опроверга популярната фраза на английски [The sky is the limit – небето е границата, таванът на възможното], давайки за пример усвояването на Космоса и бизнес авантюрите си в този процес. Очевидно е, че смята дързостта, прекрачването на границите за присъщи на активния човек. Не само защото те са въпрос на адреналин, тоест в основата на забавлението, на което толкова държи, а и защото са въпрос на гражданска позиция. Твърди, че бизнесът трябва да се намесва активно в нерешените социални въпроси, а не да ги оставя на държавата, защото би бил полезен именно с предприемаческата находчивост и ефикасност. А за себе си казва, че отделя 80% от времето за проекти, които не са свързани с печалба.

Virgin Unite е компания на Virgin, която от 2004 г. е изцяло ангажирана с общественополезни инициативи, като насърчаване на предприемачеството сред непривилегированите, защита правата на малцинства, преосмисляне на стратегиите в борбата срещу наркотиците и други. Всички приходи от срещата на 19 май в НДК отиват във фонда на Virgin Unite, за което Ричард Брансън специално благодари. Въпреки настойчивата му покана  предприемачите, направили възможно това посещение, да се качат на сцената, хора от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ не се появиха за аплодисменти. „Не търсим видимост като личности, по-важно е признанието за компанията ни. Ние работим с размах, с мисъл за бъдещето и срещата с такъв визионер е чест и стимул за нас, защото и ние също сме ВИЗИОНЕРИ като него. Честно казано, Ричард Брансън в топловъздушен балон на АРТЕКС – това вече е окриляваща гледка“, казва с усмивка арх. Весела Мирянова.

Да, срещата с тази нееднозначна, ексцентрична и толкова вдъхновяваща личност приключи с качването в балон – високо над земята, в която има и почва, и простор за бизнес с въображение.


Затвори